Geld & Budget Uitgelicht

Komt er een beurscrash aan? Hoe kun je je hierop voorbereiden?

Hoe bereid je je voor op een nieuwe beurscrash in 2020

De crash in maart was dramatisch. Het herstel was behoorlijk indrukwekkend. Maar het is waarschijnlijk dat er dit jaar nog een sterke daling van de beurs zal plaatsvinden. Hoe kun je het zien aankomen en hoe moet je er je op voorbereiden?

beurscrashMogelijke oorzaken van een nieuwe beurscrash

De beperkingen van het coronavirus hebben geleid tot een ongekende daling van de economische activiteit. Omdat de Britse economie sterk afhankelijk is van de dienstensector, heeft zij meer te lijden gehad dan veel Europese landen. De achteruitgang is echter mondiaal. Bovendien is ook de tweede golf van COVID-19 begonnen. In de VS is er bijvoorbeeld een toename van het aantal coronavirus-hospitalisaties, vooral in Texas en Californië. Ook bij ons is een tweede golf in volle opgang.

Behalve de Covid-19-crisis zijn er nog vele andere politieke en macro-economische factoren waarmee investeerders rekening moeten houden. Ten eerste zijn de risico’s van een no-deal brexit nu buitengewoon hoog. De Britse regering lijkt een hard standpunt in te nemen in de onderhandelingen met de EU. De nadruk ligt op een brexit voor de deadline van december. Maar het ziet er naar uit dat er nog een lange weg te gaan is om overeenstemming te bereiken over veel zaken, waaronder bedrijfsregels en visserijrechten. De Belgische bedrijven zijn redelijk veilig omdat er binnen de EU al steunmaatregelen afgesproken zijn.

Er is nog een ander risico dat kan leiden tot een nieuwe crash van de beurs in 2020. Dit is de politieke situatie in de VS. De terugval van Covid-19 en de huidige protesten vinden plaats kort voor de presidentsverkiezingen. Dit zou kunnen leiden tot een hogere volatiliteit, niet alleen in Amerika, maar in de hele wereld. De Britse markten zijn ook in gevaar, omdat veel multinationals sterk afhankelijk zijn van de VS.

beurskrantDit is wat je zou kunnen doen

In de eerste plaats moeten beleggers zich niet langer zorgen maken en zich gaan voorbereiden. Hoewel een crash ernstige gevolgen kan hebben voor de meeste bedrijven, hebben grote bedrijven een grote overlevingskans. De olie-industrie is bijvoorbeeld hard getroffen door de huidige recessie, maar bedrijven als Shell en BP zullen het op de lange termijn waarschijnlijk goed doen. Dit is te danken aan hun kaspositie, hun hoge kredietwaardigheid en hun leidende marktpositie.

Veel van de hierboven genoemde risico’s zijn echter mondiaal. De politieke situatie in de VS en een harde brexit zouden veel schadelijker zijn voor bedrijven met nauwe banden met de VS en Europa. Beleggers die hun beleggingsportefeuille tegen dergelijke risico’s willen afdekken, zouden er goed aan doen om grote Britse bedrijven in overweging te nemen. Wat zijn dat? Het meest voor de hand liggende voorbeeld is Tesco.

Het bedrijf heeft een goede concurrentiepositie in het Verenigd Koninkrijk en lijkt te profiteren van zijn schaalvoordelen. Het lijkt dat zelfs, als de hele wereld in een tweede Grote Depressie wegzakt, wat niet waarschijnlijk is, de Britse consumenten daar nog steeds zullen gaan winkelen. Tesco verkoopt zowel voedsel als andere belangrijke zaken. Ongeacht hun inkomen moeten consumenten nog steeds eten en drinken, en dit zijn de laatste zaken waar ze hun uitgaven aan zullen verminderen.

Maar Tesco is niet het enige bedrijf dat conservatieve investeerders kopen. Er zijn veel Britse bedrijven die groot en stabiel zijn en goede dividenden uitkeren. Ook stabiele farmaceutische bedrijven zijn het overwegen waard.

Een andere optie is natuurlijk goud kopen. Spijtig genoeg hebben zoveel investeerders deze stap de laatste maanden al genomen – dat we nu al op een all time high zitten. Volgens goud-bulls is het verhaal nog lang niet geschreven; maar ik zou toch opletten.

Het goedkoop kopen van aandelen tijdens een marktcrash

Veel beleggers zijn nerveus als de prijzen dalen of zelfs neerstorten. Voor langetermijnbeleggers kan een dergelijk scenario echter een grote toetredingskans betekenen. En ze leggen de basis voor mogelijke activa met aandelen. De toplijst van aandelen die nu beschikbaar zijn voor aankoop bestaat uit bedrijven met stabiele bedrijfsmodellen, gezonde balansen en de kans op een verdubbeling van hun prijzen.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.