Eten & Drinken Sport & Gezondheid Uitgelicht

Proteinepoeders: wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop

proteine poeder

Wat zijn de aankoopcriteria voor proteinepoeders

Er zijn veel leveranciers van proteïnepoeder en aanverwante producten. Voordat je een eiwitpoeder koopt, moet je een paar zaken overwegen, zodat het niet tot een slechte koop komt. Wij geven je daarom de belangrijkste algemene aankooptips.

Algemene kooptips voor eiwitpoeders

Vooral als je het al lang niet meer gebruikt hebt, is het aanbod aan producten nogal verwarrend. De meestal volle beloftes van de fabrikanten en dealers doen de rest om een zekere verwarring te laten ontstaan.

Volgende elementen zijn noodzakelijk:

De ingrediënten

Een blik op de ingrediënten maakt duidelijk dat er naast wei-eiwit nog andere, mogelijk minder bekende, soorten eiwit zijn. Bij goedkope soorten worden vaak minderwaardige plantaardige eiwitten uit tarwe, erwten …. toegevoegd. Deze hebben meestal een lage biologische waarde, d.w.z. ze voorzien het lichaam niet van alle aminozuren die het nodig heeft. Een gemengd eiwit uit wei en caseïne, daarentegen, kan zinvol zijn als een shake voor het slapengaan. De caseïne (melkeiwit) wordt langzaam verteerd en levert ’s nachts aminozuren.

Sample Pack ProteinepoederGearomatiseerd of niet

Proteinepoeders zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Maar ze zijn niet altijd even smakelijk voor iedereen. Intense, vaak kunstmatig ogende smaken overheersen. Vanille is meestal het beste, althans voor degenen die van vanille in het algemeen houden. Een alternatief zijn niet gearomatiseerde poeders, zoals die ook door sommige fabrikanten worden aangeboden. Deze bevatten geen enkele zoetstof. De smaak van wei zonder smaak en zoetstof is melkachtig neutraal. Als je niet zeker bent van het aroma, koop dan eerst een kleine verpakking. Als het niet goed smaakt, kan de shake vroeg in de ochtend of na een inspannende trainingssessie vervelend worden. Sommige merken hebben ook sample packs, zodat je al hun smaken op een betaalbare manier kan ontdekken. Het vegan proteïnepoeder van Esther kan je bijvoorbeeld zo proberen!

Met of zonder additieven

Vanuit het oogpunt van experten zijn dergelijke toevoegingen niet nodig voor een hoogwaardig proteïnepoeder. De vaak genoemde “koolhydraatmatrix” bestaat gewoon uit verschillende soorten suiker die worden toegevoegd en extra calorieën leveren. Een product met de handelsnaam Vitargo doet hetzelfde. Dit zijn sterk afgebroken koolhydraten die bedoeld zijn om het lichaam bijzonder snel van calorieën te voorzien. Maar dit is niet altijd wenselijk. Als je extra calorieën nodig hebt om aan te komen of voor de post-workout shake, voeg dan gewoon je eigen huishoudsuiker of dextrose van de supermarkt (500 gram voor een paar euro) toe aan de shaker met je eiwitpoeder. Dit is veel goedkoper dan de suiker in de koolhydraatmatrix. Deze bestaat uit niets anders dan verschillende soorten suiker, waarvan de extra voordelen niet echt zijn bewezen.

Eiwitgehalte

Het eiwitgehalte heeft een beslissende invloed op de kwaliteit en de waarde van het eiwitpoeder. Hoe hoger het eiwitgehalte per portie, hoe hoger de kwaliteit, maar ook hoe duurder het eiwit. Eiwitconcentraten hebben meestal een eiwitgehalte van ongeveer zeventig tot tachtig procent. Het eiwitgehalte van wei-isolaat is daarentegen aanzienlijk hoger en ligt vaak rond de negentig procent.

Calorische waarde

Ook de calorische waarde is interessant om verschillende eiwitpoeders te vergelijken. Sporters op een dieet moeten er vooral op letten dat hun supplement geen hoge calorische waarde heeft, d.w.z. geen grote toevoegingen van koolhydraten en vetten.

 

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.