Tech & Web Wonen

Vijf tips bij de aankoop van een autonome grasmaairobot

Wat is een autonome grasmaairobot?

grasmaairobot fotoEen autonome robot is een fysiek systeem dat sensordata verzamelt. Deze data komen van camera’s, dieptemeters, hoogtemeters (bij bijvoorbeeld drones) of gyroscopen. Een grasmaairobot is een autonome robot die wordt gebruikt om gras te maaien. Het te maaien gebied moet voor een grasmaairobot wel zijn afgezet door middel van een begrenzingsdraad. Je moet dus, wanneer je een grasmaairobot koopt, je grasperk zorgvuldig afbakenen. Het beste baken je het bewuste gebied af met een grensdraad uit één stuk in de vorm van een lus. Je kunt deze grensdraad op de bodem leggen of ingraven.

Wil je ook eens per jaar je gazon verticuteren dan kun je de draad beter ingraven op een maximale diepte van 20 cm. Je kunt de draad ook aan paaltjes rondom je gazon vastzetten met klemmen. Je hoeft een boom niet af te bakenen omdat de grasmaairobot is uitgerust met een botssensor waardoor de robot direct draait wanneer deze de boom in zicht krijgt. Je moet wel een extra draad in de vorm van een lus aanbrengen om je bloemperken. Daarna is het zaak de machine correct te programmeren. De begrenzingsdraad zendt signalen uit om aan te geven tot hoever de grasmaairobot mag gaan én hoe ver de maaier zich mag verwijderen van deze draad.

De batterij bepaald mede voor welk oppervlak een grasmaairobot geschikt is. Een grasmaairobot is voorzien van herlaadbare batterijen. Merkt de grasmaairobot dat de batterij bijna leeg is dan keert hij automatisch terug naar het laadstation. Daarom dient het laadstation te staan op een goed gekozen plaats in jouw tuin.

Vijf tips waar je op moet letten bij de aankoop van een autonome grasmaairobot

perfect gemaaid gazonTip 1    Bekijk vooraf of jouw gazon geschikt is voor een grasmaairobot.

Heb je een oneffen gazon met veel bloemperken, hellingen of een mooie waterpartij dan heb je een ander type grasmaairobot nodig dan wanneer je een mooi vlak gazon hebt. Ook voor het maaien van kleine gazons kun je tegenwoordig goed gebruik maken van een grasmaairobot.

Hou je aan de maximale capaciteit die een fabrikant aangeeft maar neem voor de zekerheid een grasmaairobot die minimaal 10% meer kan maaien dan de oppervlakte van jouw tuin. Wanneer je inderdaad hellingen en obstakels zoals bloemperken hebt hou je een nog wat grotere marge aan.

Tip 2    heb je een voor- en achtertuin dan moet je meerdere zones afbakenen

Er zijn robotgrasmaaiers die meerdere zones kunnen maaien maar daarvoor moet je wel meer begrenzingsdraad aanleggen. Het draad dat wordt gebruikt heet perimeterdraad. De zones moeten bereikbaar zijn via een afgebakende smalle straat van perimeterdraad. Je legt deze draad gewoon op het gras en de draad zal na verloop van tijd een stukje in het gras wegzakken. Wanneer je wilt verticuteren dien je de draad zelf in te graven tot ongeveer 20 cm diep. Hiermee vermijd je ook dat de draad stuk wordt gemaakt door spelende kinderen of huisdieren.

nat grasTip 3    Wanneer het gras nat is kun je de grasmaairobot beter binnenhouden

Ook al kunnen sommige grasmaairobots wel nat gras maaien het is zeker niet aan te raden om dit te doen. Het natte gras blijft namelijk plakken aan de onderzijde van de robotmaaier waardoor deze zwaarder wordt en minder goed zijn werk kan doen.

De meeste grasmaairobots hebben een ingebouwde vochtigheidsmeter zodat ze bij regen of nat gras niet uitrijden.

Tip 4    het onderhoud van een grasmaairobot is belangrijk

Net als elk ander gereedschap dien je een grasmaairobot ook te onderhouden. Sommige grasmaairobots hebben dikkere messen die je kunt omkeren en die geslepen kunnen worden. Deze gaan dus langer mee. De batterij van een grasmaairobot moet tussen de 3 en 5 jaar worden vervangen. Dit is afhankelijk van het type batterij en van het gebruik van de grasmaairobot. Maak wat vaker de wielen van de grasmaairobot schoon en verwijder grasresten van het oplaadstation. Plaats het oplaadstation en de grasmaairobot tijdens het winterseizoen binnen of op een droge niet al te koude plaats.

grasmaairobotTip 5    beveiliging, verbruik en autonomie van de grasmaairobot

De meeste grasmaairobots zijn beveiligd met een PIN-code en wanneer deze niet is ingegeven is de robot niet bruikbaar. Er kan ook een alarm worden ingeschakeld dat wordt in werking treedt als de grasmaairobot wordt opgetild of als er een blokkade optreedt. De grasmaairobot kan in de meeste gevallen een uurtje maaien waarna hij minstens 1 ½ uur aan de oplader moet.

De grasmaairobot weet zelf wanneer de batterij bijna leeg is en stuurt zich dan zelf naar de oplader. Een grasmaairobot rijdt op elektriciteit en verbruikt ongeveer 1 tot 2 euro per maand aan elektriciteit.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.