Cultuur & Entertainment

Mijn 3 favoriete museums van Antwerpen: Het MAS, het DIVA Diamantmuseum en het Red Star Line Museum

Wie Antwerpen bezoekt, heeft een ruime keuze aan museums om te bezoeken. Wij pikten drie favoriete museums uit die zker niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Antwerpen.

MAS AntwerpenHet MAS

Aan de buitenkant zijn veel rode stenen bedekt met kleine handvormige sculpturen, het symbool van de stad Antwerpen. Elk van hen komt overeen met een individuele donatie van 1000 euro. Het MAS (museum aan de stroom) vertegenwoordigt het nieuwe gezicht van de stad.

Een museum geworteld in zijn tijd

Het MAS brengt de collecties van verschillende Antwerpse musea samen, waaronder het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Folklore Museum en het Etnografisch Museum. Er zijn ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen voorzien.

Het MAS heeft een permanente collectie van 470.000 objecten, onderverdeeld in galerijen die thematisch zijn georganiseerd: demonstratie van de macht, de metropool, de haven, het leven en de dood . Meer dan enig ander museum is het bedoeld om open te zijn voor het publiek. Daarom “geeft het depot, gelegen op de 2e verdieping, de bezoekers gratis toegang tot zo’n 170.000 items”, Het museum is interactief op alle verdiepingen.

DIVA AntwerpenDIVA, het diamantmuseum in Antwerpen

DIVA. Dit is de goed gekozen naam van het Antwerpse Huis van de Diamant, dat zijn deuren opende in het hart van Antwerpen, één van de diamanthoofdsteden van de wereld.

Dit interactieve centrum dompelt de bezoeker onder in de boeiende wereld van diamanten, juwelen en zilverwerk. Gelegen in het hart van de Vlaamse hoofdstad op een steenworp afstand van de Grote Markt (Suikerrui 17-19), laat het museum de bezoekers kennismaken met de wereld van de diamanthandelaren, goudsmeden en juweliers.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in zes thematische zalen: de “Kamer van Wonderen” houdt zich bezig met het exotische en luxueuze karakter van edelstenen, “de Werkplaats” presenteert de knowhow van goudsmeden en diamanthandelaars, de “Internationale Kamer van Koophandel” heeft het over Antwerpen als internationaal centrum voor de diamanthandel, De “Eetkamer” gaat over de plaats van luxe artikelen in het dagelijks leven, de “Kistkamer” stelt de plaats van ethiek en authenticiteit in het diamant- en goudsmedenvak ter discussie en, om af te sluiten met een grootse finale, presenteert de “Boudoir” de schatten van de DIVA-collectie, die honderden voorwerpen omvat.

Het Red Star Line Museum, immigratiegeschiedenis

Red Star Line AntwerpenHet Red Star Line Museum in Antwerpen werd in 1871 ingewijd en draagt de naam van de beroemde trans-Atlantische lijnvaartmaatschappij die van 1871 tot 1934 miljoenen immigranten van Europa naar de Verenigde Staten bracht.

Het museum wil bezoekers de reizen van de migranten, die hun huis en familie hebben verlaten om te proberen een beter leven in Amerika te vinden, laten herbeleven.

Hoewel een klein deel van deze reizigers Belgen waren, kwamen de meesten uit Oost-Europa en Rusland, vaak Joden die op de vlucht waren voor ellende en onderdrukking. Verhalen en getuigenissen nemen je stap voor stap mee door de illusies en ontgoochelingen van deze mensen, van hun land van herkomst tot de haven van Antwerpen en verder naar hun eindbestemming aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Verhalen zijn een immaterieel erfgoed, en het Red Star Line Museum beheert een nogal atypische collectie in die zin, die voornamelijk bestaat uit audiovisuele getuigenissen en geschreven documenten, die de geschiedenis van de Red Star Line documenteren en vertellen.

Naast de historische verslagen van de Red Star Line verzamelt het museum ook hedendaagse verslagen over de immigratie. De geschiedenis van de Red Star Line maakt in feite deel uit van een bredere context van menselijke migratie.

De voormalige hangars van de Red Star Line zijn de ideale plek om de verhalen van deze miljoenen reizigers tastbaar te maken. Hun dromen en aspiraties komen tot leven in deze suggestieve omgeving.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.