Tech & Web

Drie tips om veilig te surfen met minder advertenties en tracking

Wil je misschien gewoon op internet surfen zonder dat jouw browser al je activiteiten bijhoudt? Of wil je niet geïrriteerd worden door al die schreeuwende advertenties die ineens op de pagina verschijnen? Lees dan snel verder! Hieronder drie handige tips om veilig en rustig te kunnen internet surfen.

Tip 1: Gebruik een adblocker

ABPFacebook advertenties, banners, pop-ups, achtergrond advertenties…als je overspoeld wordt door veel van dergelijke advertenties terwijl je online iets anders aan het bekijken bent, kan dat erg vervelend zijn. Bijna elke browser heeft gelukkig wel een adblocker-extensie. Denk aan Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer en Safari en nog vele andere browsers. Deze blokkeren alle advertenties zodat je in alle rust op internet kunt surfen zonder schreeuwende advertenties die door het scherm heen poppen. Deze werkt ook op je mobiele telefoon. Betekent niet dat echt alle advertenties onzichtbaar worden. Soms wordt er wel eens eentje gemist en verschijnt de advertentie dan toch op de pagina, maar in het algemeen werkt het heel goed. Ik gebruik zelf Adblock Plus en ben hier heel erg tevreden van.

Het probleem waarom er zoveel advertenties te zien zijn op vele websites, komt omdat deze een inkomstenbron zijn voor de eigenaar van de website. Het kost nu immers ontzettend veel tijd om een ​​website te maken en niet veel mensen zouden al hun tijd willen opgeven voor gratis entertainment zonder iets terug te verdienen. Adblock Plus is een van de meest populaire en betere advertentie blokkers die je via de winkel in je webbrowser kunt downloaden.

Tip 2: Voorkomen dat je browser je volgt

Er zijn verschillende mogelijkheden als het aankomt op in alle privacy te kunnen internetten. Dat komt ook doordat er meerdere trackings mogelijkheden zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld cookies, die onder andere je voorkeuren op sites opslaan, maar ook kunnen worden gebruikt om gebruikers te volgen voor advertentie doeleinden. Zo kan ook je IP-adres worden opgeslagen. Een IP-adres is een reeks nummers die doorgaans door je internetprovider zijn ingesteld en die nodig zijn voor toegang tot internet. Elke site die u bezoekt, kan doorgaans achter je IP-adres komen, waardoor je later weer zou kunnen worden geïdentificeerd.

Weten welke privacytools je moet gebruiken zonder gevolgd te worden, hangt dus af van met welke trackingtools je te maken hebt en welke van dingen je privé wilt houden. De meest simpele methode om privé te kunnen browsen is om incognito te gaan. Deze instelling kun je zelf instellen via je browser. In Chrome heet het Incognito en in Microsoft Edge weer InPrivate bijvoorbeeld. Zo kun je dus met meer privacy surfen zonder dat cookies of accounts je volgen, maar elke site die je bezoekt, kan nog steeds wel jouw IP-adres bijhouden.

VPNTip 3: VPN

Wil je echt zo anoniem mogelijk blijven en ook je IP-adres beschermen, kies dan voor VPN-service. Een VPN leidt al je internet via een andere computer. Deze service versleuteld al het verkeer en koppelt je internetgebruik aan een nieuw IP-adres. Services die momenteel een sterke reputatie op het gebied van beveiliging hebben, zijn onder meer Surfshark, NordVPN en Private Internet Access, maar uiteindelijk is het aan elke gebruiker om te beslissen voor welke services je kiest.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.