Actualiteit

Hoe zal de Belgische coronabarometer gaan werken?

In België is sinds 28 januari de coronabarometer van kracht. Bijna twee jaar hebben ze erover nagedacht. En eindelijk is ie daar. Bedoeling ervan is het vermijden van een lukraak en ondoordacht jojobeleid aan maatregelen. Met de barometer doet de consistentie haar intrede en het is ook een nuttig middel om de broodnodige voorspelbaarheid in te bouwen die de verschillende sectoren zo graag willen.

Hoe werkt de barometer?

De barometer is in essentie gericht op drie sectoren: publieksevenementen, horeca en georganiseerde vrijetijdsactiviteiten. Anders dan bij een weerbarometer werkt hij met kleuren (rood, oranje en geel). Nog dit: hij werkt met cijfers, maar het is geen exacte wiskunde. De politici houden de touwtjes in handen om indien gewenst bij te sturen. En er wordt ook rekening gehouden met tendensen en de mentale gezondheid.

Wanneer wordt geschakeld tussen de verschillende kleuren?

Schakelen kan in beide richtingen. Rood betekent gevaar, kans op overbelasting van het zorgsysteem. Dit is bij meer dan 150 ziekenhuisopnames per dag en meer dan 500 bezette bedden op intensive care. Bij oranje is er druk op het zorgsysteem, maar al iets minder, met name tussen 65 en 149 dagelijkse opnames en tussen 300 en 500 bedden op intensieve. Bij geel kunnen de ziekenhuizen de druk aan, want dan worden er minder dan 65 mensen per dag opgenomen met COVID-19 en liggen er minder dan 300 coronapatiënten op intensieve zorg.

Rood

Bij rood gaan alle alarmen af. Zo zijn mondmaskers verplicht, wordt maximaal ingezet op telewerk en is er winkelbeperking met maximaal 2 personen. Het Covid Safe Ticket wordt massaal ingezet. Evenementen mogen een bezettingsgraad van slechts 70% hebben, behalve indien ze een ventilatienorm van minder dan 900ppm halen. Dynamische evenementen zijn verboden. De horeca gaat dicht om middernacht en mensen moeten neerzitten, met maximaal 6 aan een tafel. Toch zijn er nog heel wat openingen: georganiseerde vrijetijdsactiviteiten kunnen doorgaan, wel met beperking van aantal deelnemers en ook binnenruimtes in pretparken, dierentuinen enz… zijn toegankelijk.

Oranje

Publieksevenementen mogen een ruimere bezetting hebben en dynamische evenementen kunnen weer, al is het wel met beperkende omkadering zoals Covid Safe Ticket, crowdmanagement enz… Mondmaskers blijven verplicht. In de horeca gaat het sluitingsuur op de schop, maar blijft het Covid Safe Ticket wel verplicht. Enkel personeel moet nog een mondmasker op en tafelen kan weer met méér. Bij vrijetijdsactiviteiten mogen de groepen wat groter zijn, blijven mondmaskers een verplichting bij contact met externen en blijft de regel het vermijden van intensief contact, tenzij de aard van de activiteit dit niet toelaat.

Geel

In code geel verdwijnt het Covid Safe Ticket als toegangsbewijs voor evenementen en zijn er geen capaciteitsbeperkingen meer. Mondmaskers worden enkel nog aangeraden voor kwetsbare mensen. Ook in de horeca worden mondmaskers nu enkel nog geadviseerd voor medisch kwetsbare personen en verdwijnt het toegangsbewijs. Ook bij georganiseerde vrijetijdsactiviteiten hoeven mondmaskers niet meer, al blijven ze in binnenruimtes wel aangeraden voor kwetsbaren. Van Covid Safe Ticket is geen sprake meer en de groepscapaciteit kent niet langer beperkingen.

De coronabarometer kent geen groen. Dat zou betekenen dat er geen maatregelen meer zijn en dan wordt de barometer gewoon afgeschaft. Al zal het ventileren van binnenruimtes een blijver zijn.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.