Sport & Gezondheid Uitgelicht

Padel is de coronahype bij uitstek: waarom is het zo populair?

De padelterreinen rijzen als paddenstoelen uit de grond in België. Het is de sporthype numero uno op dit ogenblik in deze bizarre coronatijden. Insiders noemen het ook wel eens de lockdownsport bij uitstek. Maar waarom werkt padel, dat het midden houdt tussen tennis en squash, als een immens populaire magneet bij zoveel sportbeoefenaars. Een kleine blik achter de schermen.

Het spel is heel intensief

outdoor padel tijdens coronaPadel wordt door de buitenwacht aanzien als een soort samenraapsel tussen tennis en squash. Het speelveld lijkt op een tenniscourt, hermetisch afgesloten in een verkleinde aquarium. Hekwerk en glas omranden het speelterrein van 20 meter lang en tien meter breed.

Het grote voordeel van padel is dat je in de meest uiteenlopende klimatologische weersomstandigheden kan spelen en de 1,5 meter (corona) afstand moeiteloos bewaart. Om die reden werd padel als groepssport oogluikend toegelaten tijdens de strenge coronamaatregelen.

De spelregels uitgelegd

Je speelt padel altijd met zijn vieren, netjes verdeeld in twee ploegen van twee. Vergelijkbaar met het tennis dubbelspel. Het is de bedoeling dat je met een racket de bal over het net slaat tot je een punt kan maken. De opslag gebeurt onderhands en overhoeks zoals dat gebruikelijk is bij tennis. Het scoren van een punt doe je wanneer de tegenstrevers een fout maken of wanneer de bal tweemaal de grond raakt.

Het grote verschilpunt met de tennissport is dat je de glazen wand mag gebruiken zoals bij squash. De bal mag één keer de grond aanraken, vervolgens tegen het de glazen wand botsen. Daarna moet je in één vlotte beweging de bal terug over het net slaan. Een andere optie is dat je de bal via de glazen omrastering meteen terug over het net slaat. De bal mag wel niet meer de grond op je eigen terrein raken wanneer de bal via het glas terug op het veld springt.

Socializen als ideale uitlaatklep

padel een sociaal spelAls je voor de eerste keer gaat squashen of tennissen, merk je meteen dat beide sporttakken heel veel technische vaardigheden van je vergen om een leuk spel te spelen. Bij padel ligt dat gevoel totaal anders.

Vanaf het eerste ogenblik denk je dat je padel onder de knie hebt en behoorlijk goed kan spelen. Dit is misschien wel de hoofdreden waarom de sport zoveel harten verovert in alle leeftijdscategorieën. Uiteraard speelt het socializen ook een hoofdrol omdat je met vier op het terrein staat. Het groepsgevoel overheerst. Of dat nu met vrienden of familieleden is, maakt niet uit. Na een rotdagje je frustraties afreageren of gewoon je zorgen even aan de kant schuiven, het zorgt sowieso voor een aangename verpozing.

Blijft padel een hype of niet na corona?

De hamvraag die zich opdringt is of padel ook na corona nog zo immens populair gaat blijven. Bij de overkoepelende federatie Tennis Vlaanderen en ook bij padel-experts als PadelFans.nl is men er heilig van overtuigd dat padel een grote toekomst tegemoet gaat. De gestage groei zal misschien wel een beetje afbrokkelen. Wie nu tijdens de spitsuren tussen 18 en 21 uur een baan wil reserveren, stoot op een wachttijd van een week. Wanneer de andere sporten zoals basketbal of voetbal ook opnieuw opstarten zullen wellicht plaatsen sneller vrijkomen.

 

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.