Cultuur & Entertainment Sport & Gezondheid Uitgelicht

Een studenten burn-out, dit is het en zo ga je er mee om!

Een onderwerp wat al jaren ter discussie staat, studenten die een burn-out krijgen. Studentenorganisatie heeft recentelijk nog een onderzoek gedaan onder de studenten en daaruit blijkt dat 70% grote druk hebben als ze willen presteren. 53% had burn-out klachten, zoals vermoeidheid die vaak emotioneel is. Maar hoe komt het nu dat studenten zoveel hebben die burn-out gerelateerde zijn? Belangrijker nog, wat zou je er als student zelf aan kunnen doen om minder last te hebben van deze klachten?

studente burn-outMaatschappelijke druk, studieschuld en angst

Een studenten burn-out zou vele oorzaken kunnen hebben. Het kan zijn dat je de maatschappelijke druk niet aankan, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je je studie snel wil afronden in verband met de kosten en dat kan een flinke druk opleggen.

Vrienden die op de welbekende social media uitgebreid laten zien hoe perfect hun leventje is, op zonnige bestemmingen, met mooie selfies op toffe feestjes kan je zeker het gevoel geven dat jij dan ook maar aan dat beeld moet voldoen of het gevoel krijgen dat jij een leven hebt dat niets voorstelt. Daar kun je als student in principe weinig aan doen en jij hebt hier dan ook geen enkele invloed op en ligt de controle niet in jouw handen.

Geen controle over

Het bindend studieadvies en het nieuwe leenstelsel heeft op jou wel degelijk invloed. Dat betekent dat je je studie zeer snel af moet zien te ronden. Dit mag je dan allemaal gaan doen op voorwaarde dat je alles vanaf het eerste begin al helemaal goed doet. Doe je dat niet, dan zou je geen bindend studieadvies kunnen krijgen en zou je niet verder mogen met je studie. Dit is duidelijk een totaal andere manier van studeren dan vroeger.

Wel invloed

Je hebt wel een bepaalde invloed op de vervelende factoren en de situatie. Je kan invloed hebben op bepaalde doelen die jij jezelf hebt gesteld, je eigen gedrag, de gemaakte keuzes en de verwachtingen die je hebt. Het studiestelsel is een externe factor waar je nou eenmaal geen controle over hebt, er zijn echter redelijk wat andere factoren die je wel kan beïnvloeden.

Luister naar je lichaam

Ondanks dat je lichaam bepaalde signalen geeft, heb je het niet door dat je te veel last hebt van stress of spanning. Je slaapt slecht, je hebt knallende koppijn, eigenlijk ben je doodmoe en heb je nergens zin in. Als je dan terug gaat kijken, kom je er vaak achter dat dit eigenlijk al veel langer aan de hand is, maar dat je dat gewoon hebt genegeerd en ben je gewoon doorgegaan.

Het is dus erg belangrijk om te herkennen wat je lichaam aangeeft en er zeker niet te luchtig over denkt. Ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen je helpen om je lichaam beter aan te voelen. Neem iedere dag even wat tijd om te voelen wat er in je lichaam gebeurt, zodat je niet in de gevarenzone terecht komt.

student burn-out

Verwachtingen

Alleen naar je lichaam luisteren is niet genoeg. Sta ook eens stil bij de verwachtingen die je van je zelf hebt. Bekijk deze verwachtingen eens beter en kijk bijvoorbeeld eens of het wel jouw eigen verwachtingen zijn en niet die van een ander of misschien zijn het veel te hoog gegrepen verwachtingen. Kijk dus eens beter naar hetgeen jij belangrijk vindt.

Omgaan met gedachten

De verschillende factoren welke bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van een burn-out kunnen voor een vervelende en negatieve gedachte zorgen. Die gedachten kunnen in je hoofd gaan spoken en je krijgt het niet voor elkaar om deze gedachten uit te schakelen. Dat kan ook niet, want dat kan je niet beheersen.

Je hebt echter wel beheersing over wat de impact van die gedachten is. Dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om je door die gedachten te laten beïnvloeden, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om die gedachten te negeren en te laten voor wat ze zijn.

Iedereen heeft positieve en negatieve gedachten en wanneer je daar last van krijgt, is het goed om daar met iemand over te praten. Het nemen van een bepaalde afstand van die gedachten is ook een optie of je hoort dat anderen met dezelfde soort gedachten rondlopen.

Het ‘moeten’ loslaten

Je kunt dus zelf beheersen hoe jij met je situatie om wil gaan. Beter luisteren naar je lichaam, kijken wat je zelf wil en niet wat je zou moeten en door afstand van je gedachten te nemen, zou je een burn-out kunnen voorkomen. Je bepaalt dus zelf wat je wel en niet wilt doen en laat het ‘moeten’ los.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.